fiets bomen

De boom in én de elektrische bakfiets op

Bergenboomverzorging: de boom in én de elektrische bakfiets op

Bergenboomverzorging, dat is een team van 15 boomverzorgers en boomexperts. Altijd op de baan voor particulieren, overheden en bedrijven. Ons doel: zorgen voor gezonde bomen én een ecologisch verantwoord bomenbeleid.

Een ecologisch bomenbeleid uitdokteren, dat doe je dan ook niet alleen met de wagen. Practice what you preach! Daarom kunnen onze medewerkers voortaan niet alleen de boom in. Ze kunnen óók de elektrische bakfiets op!

Bakfiets en boomverzorging: zet daar maar eens een boompje over op

Vorig jaar startten we met een proefproject. We wilden onze werf- en klantenbezoeken met de fiets afleggen. Niet eenvoudig, als je vaak 8.000 kilometer per jaar aflegt.

Wat opviel? Als je goed plant en organiseert, lukt een groot deel van die kilometers ook met de benen. Je draagt bovendien bij tot een beter klimaat. Dat zijn we niet alleen verplicht naar het milieu. We wilden het ook gewoon zelf.

De elektrische bakfiets: een doortrapt idee – of niet?

Maar hoe organiseer je het werkverkeer van een boomverzorger met een fiets? Daar hebben we ons stevig het hoofd over gebroken. Snoeien, vellen, planten, verzorgen en beschermen van bomen enkel met de fiets: onmogelijk! Maar een doordacht fietsenpark toevoegen aan ons wagenpark én het promoten als primair vervoer – dat kunnen we wel.

De basis is: als het enigszins kan met de fiets, néém je de fiets. Pas daarna denk je na over eventuele alternatieven.

Win-win voor iedereen

Bij het nemen van die beslissing gingen we niet over één nacht ijs. We dachten goed na en gingen terug naar de essentie. Kwaliteitsvol groen en een propere, efficiënte mobiliteit moesten centraal staan. We ontwikkelden daarom een win-win-model voor iedereen.

  1. We staan minder vast in het verkeer.
  2. We kunnen het materiaal dat nodig is om de groeiplaats van bomen te verbeteren – zoals klimgerief, zagen en PBM’s – makkelijk kwijt in onze bakfiets. In een bosomgeving kunnen we perfect alle werken uitvoeren zonder een wagen bij de hand te hebben. Meer nog: door ook in de stad groen op een creatieve manier te verwerken, verbeteren we de groeiplaats van groen en bomen – terwijl we er toch makkelijk met de elektrische bakfiets geraken.
  3. We geraken veilig, comfortabel en gezond op het werk. De elektrische bakfiets is het snelle en propere alternatief voor de wagen.

Bergenboomverzorging + iBike = mobiliteit voor de toekomst

Maar goed. Hoe moesten we een partner vinden die genoeg knowhow in huis had om aan onze bakfietswensen te voldoen? We belandden bij iBike, in hun winkel in de Lange Lozannastraat in Antwerpen.

Samen tekenden we een plan uit voor een samenwerking op de lange termijn. We zijn trots dat dit nu zijn eerste vruchten afwerpt. De eerste elektrische bakfiets van Riese & Müller is geleverd. Een speed pedelec vrachtfiets. Zelfs op den buiten haal je er mooie snelheden mee.

Elektrische bakfiets: speciaal voor Bergenboomverzorging

Vandaag starten we met de standaardversie van de elektrische bakfiets. Maar als blijkt dat we specifieke afmetingen of draagkracht nodig hebben, dan kunnen we de fietsen op maat laten aanpassen. De opbouw van een bakfiets kan immers volledig gepersonaliseerd worden.

Zo zie je maar: bij Bergenboomverzorging zijn we de trappers niet kwijt, nu we overschakelen op elektrische fietsen. Integendeel, het is een mooie gelegenheid om vaart te maken – richting een ecologisch verhaal dat een evenwichtig bomenbeleid ondersteunt.

Lees ook het artikel op de site van iBike.
Lees het artikel van GVA.