stormschade

Hoe je bomen voorbereiden op storm?

Storm en bomen

Via pers en media wordt een storm aangekondigd. Het eerste waar veel eigenaren van bomen aan denken zijn de bomen. Stel je voor dat takken afbreken en op je huis vallen. Of op de buren hun huis, een auto, een persoon.

Storm, zware regen, bliksem, harde windstoten of een combinatie van al deze extreme weersomstandigheden betekenen een gevaar voor je bomen. Van bij de wortels tot helemaal in het topje van de kruin en de blaadjes. Regelmatig onderhoud van je bomen kan de schade voorkomen of beperken en zo je eigen veiligheid maximaliseren.

Gezonde, veilige en onderhouden bomen weerstaan een storm beter dan ongezonde bomen.

Dun een dichte kruin uit

Dode takken breken makkelijk af en berokkenen sneller schade aan de omgeving. Tijdens een onderhoudssnoei worden ze verwijderd. Sterke takken zullen een sterke rukwind uiteraard veel beter weerstaan. De dikte van de tak, de totale lengte en de aanhechting aan de stam bepalen uiteindelijk de sterkte van de tak. Soms zorgt verankering voor een betere beveiliging.

Een regelmatige onderhoudssnoei verbetert dus de weerstand van je bomen tijdens een storm. Preventief snoeien door bv de kruin uit te dunnen zal de weerstand ten opzichte van de wind sterk verminderen. De krachten van de wind op je bomen zullen afnemen.

Laat je takken nakijken na elke bliksem. Bliksem kan nl op alles inslaan dat een goede geleider vormt. Ook je bomen.

stormschade

Kijk uit voor holten in je boom

Een gat of holte in de stam van een boom kan een structurele of mechanische verzwakking van de boom betekenen. Een gezonde boom met intact en sterk hout zal een storm of sterke rukwinden veel makkelijker doorstaan dan een boom met verzwakte delen.

Behoud een grote wortelzone

Geen huis zonder fundering. Geen stevige bomen zonder gezonde wortels. De wortelzone is de grond die toegankelijk is voor lucht en water. Het krioelt er van het bodemleven met nuttige schimmels, bacteriën en insecten. De wortelzone is minstens 2 meter groter dan de kruin. Probeer de wortelzone zoveel mogelijk te beschermen. Parkeer niet onder de kruin want dan geraken lucht en water onvoldoende tot bij de wortels. Het bodemleven sterft af, ziekten, agressieve zwammen en insecten vallen de boom verder aan.

Kring rond boom?

Ontdek je gescheurde grond in de vorm van een cirkel of een deel van een cirkel rond een boom? Mogelijks is de wortelkluit gelift door de storm. De grip van de wortels in de bodem is verminderd en zijn mogelijks onstabiel geworden.

Wil je jouw bomen laten checken of hun weerstand, hun gezondheid en zo stormen beter doorstaan? Neem contact op het de gecertifieerde boomexperts en boomtechniekers.

Waarom een gecertifieerde boomverzorger?

stormschad